+REFERANSLAR        +PROJELER
 0216 471 32 60 pbx
  info@dikeyteknoloji.com
whatsapp icon
facebook icon
twitter icon

Kablosuz Projeksiyon Teknolojileri

Wi-Fi, Miracast, Intel Widi, Airplay gibi kablosuz bağlantı teknolojilerinin kablosuz projeksiyonlardaki kullanımı hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıda okuyabilirsiniz.


WI-FI Nedir? Wifi Projeksiyonların Çalışma Prensipleri


Wifi yani wireless bağlantı artık yaşantımızı kolaylaştıran en önemli teknolojiler arasındadır. Wifi nedir? Kablosuz projeksiyonlar nasıl çalışır? ve wifi nin anlamı nedir? Aşağıda bu kablosuz teknolojiyle alakalı ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Wi-Fi nin açılımı wireless fidelity dir. Kablosuz bağlantı alanı manasına gelmektedir. Wifi bağlantı sayesinde; bilgisayar, tablet, telefon, uydu alıcı, projeksiyon gibi aygıtlarınızı bulunduğunuz kablosuz ağa bağlayabilirsiniz.

Wifi özellikli projeksiyon cihazları da kablosuz olarak bulunduğu ortamdaki ağa tanımlanabilir ve ağ üzerinden erişime olanak sağlar. Wifi li projeksiyon cihazları, wifi özellikli aygıtlarınızla eşleşir ve onlardan gelen görüntüleri yansıtır.  Yansıtmayı başlatmak için bilgisayarınıza ya da tablet, telefonunuza yazılım ve uygulama yüklemeniz gereklidir.


Screen Mirroring Nedir ?


Screen Mirror teknolojisi android işletim sistemli aygıtların projektörlere ve uyumlu ekranlara kablosuz görüntü verebilmesi için geliştirilmiştir. Ekran aynalama olarak bilinir.  Epson EB-U42, EB-2247U, EB-2245U, EB-2255U, EB-2265U gibi kablosuz projektörlerin donanımında standart olarak mevcuttur.

Screen Mirroring ile bağlantı kurabilmeniz için hem mobil cihazınızda hem de projeksiyon yada monitörde bu teknolojinin olması gereklidir. Sadece görüntü değil ses aktarımı da kablosuz olarak yapılmaktadır.


Projeksiyon'da Screen Mirroring Nasıl Çalıştırılır ?


Screen Mirror uyumlu mobil cihazımızın ve projeksiyonun bu özelliğini aktif etmekle işe başlayabiliriz. Ekran aynalama fonksiyonu projektörlerin wifi ya da network menüsü içindedir. Her iki cihaz bağlantı kurmaya hazır olduğunda görüntü aktaracağımız mobil cihazın tarama yapıp projeksiyonu bulmasını sağlarız. Ortamda bir den fazla kablosuz projeksiyon varsa hangisine bağlanacağımızı seçeriz ve böylece kablosuz görüntü paylaşımı başlar. Herhangi bir yazılım ya da uygulama çalıştırmaya gerek olmayan bu teknoloji kolak kullanımıyla dikkat çekmektedir.


Miracast Nedir ?


Telefon, tablet gibi mobil aygıtlar üzerinden projeksiyona ya da monitörlere kablosuz olarak görüntü aktarabilmek için bir çok teknoloji mevcut.  Miracast de onlardan birisi. Miracast; Wi-Fi Alliance tarafından 2012 de piyasaya sürülmüş yeni nesil kablosuz görüntü ve ses aktarım teknolojisidir. Miracast özelliği taşıyan cihazların bir birine görüntü aktarmasını sağlar. HDMI kablo kalitesine yakın bir aktarım gücüne sahiptir ve bir dünya standardı olmaya yakındır.  Ayrıca miracast li cihazlar bir birine bağlanırken kendi özel ağlarını kurarlar ve Wifi Direct özelliğini kullanırlar. Miracast, bir markaya ya da bir ürüne bağlı değildir.  WiFi birliği tarafından yüzlerce firmanın katkılarıyla oluşturulmuştur. 


Miracast İle Kablosuz Ekran Paylaşımı


Android işletim sistemli çoğu tablet ve telefonda miracast ile ekran yansıtma özelliği bulunmaktadır. Genellikle mobil aygıtımızın ekranına dokunup yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya doğru çektiğimizde kısayol fonksiyon tuşları açılır. Bu fonksiyonlar arasında kablosuz ekran paylaşımıyla alakalı bölümü bulup oraya basarız. Bunu yaptığımızda mobil cihazımız kendisi gibi miracast içeren diğer aygıtları taramaya başlar. Kısa bir süre sonra miracast yayıyı yapan projeksiyonu yada tv / monitörü bulacaktır. Ortamda bir den fazla bağlanılabilecek cihaz varsa istediğimizi seçip bağlanırız. Bu bağlantı bilindiği üzere birebir olarak ekran paylaşımı şeklindedir. Yani mobil cihazınızın ekranı aynalama yapılarak karşı tarafa aktarılır. Bu kablosuz bağlantı sağlandığında görüntüyü hem telefon & tablet üzerinde hem de yansıttığınız cihaz üzerinde izleyebilir, sesini duyabilirsiniz.


INTEL WIDI Nedir?


Intel markasının geliştirdiği WIDI teknolojisi Wireless Display manasına geliyor. Widi bağlantısı için minimum 64 bit Windows 7 ve üzeri işletim sistemi ile Intel i3 ve üzeri bilgisayar gerekiyor. Intel Wireless Display ile yukarıda belirtilen özelliklere sahip dizüstü bilgisayarınızı yine widi desteği olan bir projektöre ya da monitöre kolayca kablosuz olarak bağlayabilirsiniz. Bu bağlantı tipinde laptop'ta gördüğünüz her şeyi projeksiyonda izleyebilirsiniz. Bir nevi ekran aynalama yani miracast gibi çalışan bu sistemde herhangi bir dosya tipi ayırt etmeden tüm içerikleri görüntüleyebilir hatta film bile seyredebilirsiniz. Böylece hdmi kablo ile bağlanmışcasına kaliteli bir görüntü elde edersiniz. Kablo karmaşaları ve sorunları bu teknolojiyle giderek kaybolacaktır.


AIRPLAY ve AIRPLAY ile Kablosuz İzleme


Airplay; Apple markasının geliştirdiği kablosuz aktarım teknolojisidir. 2010 yılından beri kullanımda olup başta sadece Apple cihazları arasında çalışmaktaydı. Zamanla yaygınlaşarak Apple aygıtlarıyla konuşabilecek başka cihazlarda da kullanılmaya başladı. Buna örnek olarak, bazı televizyonlar ve müzik sistemleri, dijital anfiler gösterilebilir. Mac bilgisayar, iphone telefon ve ipad gibi mobil cihazlardan televizyonlara, monitörlere ve projeksiyonlara kablosuz görüntü göndermek için Airplay teknolojisini kullanabiliriz. Sadece resim ve ya dökümanlar değil videolar hatta internet üzerinden yayınlarda izlenebiliyor.


AIRPLAY ile PROJEKSİYON YANSITMA


Apple marka bir görüntü kaynağınız varsa bundaki görüntüyü, resimleri ve filmleri Airplay ile projeksiyona kablosuz olarak aktarabilmek için öncelikle Apple TV edinmelisiniz. Yapmanız gerekenler şunlardır: Apple tv kutusunu hdmi kablo ile projeksiyon cihazına bağlayın. Projeksiyonu kaynak olarak HDMI moduna alın. Apple TV nin başlangıç ekranını projeksiyonda görebilirsiniz. Apple iphone ya da ipad kullanıyorsanız cihaz açıkken ekranı alttan yukarı doğru sürüklediğinizde ya da denetim masasına girdiğinizde Apple TV ibaresini göreceksiniz. Bunu seçmeniz kablosuz yayının başlaması için yeterlidir. Dilerseniz bu modda dilerseniz mirroring modunda kullanabilirsiniz. Mirroring yani aynalama yaptığınızda Apple aygıtınızın tüm ekranını projeksiyona göndermiş olursunuz.


BLUETOOTH'lu PROJEKSİYONLAR


Bluetooth teknolojisi çok uzun zamandır cihazlar arası veri transferi için kullanılmaktadır. Bazı projeksiyonlarda bulunan bu özellik sayesinde bluetoothlu aygıtlardan dosya gönderebilirsiniz.


>> Tüm Kablosuz Projeksiyon Cihazlarını İncele