+REFERANSLAR        +PROJELER
 0216 471 32 60 pbx
  info@dikeyteknoloji.com
whatsapp icon
facebook icon
twitter icon

Projeksiyon Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Projeksiyon cihazı alırken dikkat edilmesi gereken hususları aşağıda inceleyebilirsiniz.

Projeksiyon seçimi noktasında bilgi, teknik destek ve fiyat teklifi almak istiyorsanız aşağıdaki formu doldurup bizimle iletişime geçebilirsiniz.



TEKLİF İSTEME & İLETİŞİM FORMU






Projeksiyon Cihazları Hakkında Genel Bilgiler

Projeksiyon cihazı, görüntü kaynaklarından gelen sinyalleri güçlü bir ışık kaynağı ve mercek lens yardımı ile perde ya da duvara yansıtarak büyük ekranda izlememizi sağlar. LCD, DLP, SXRD gibi görüntüleme teknolojileri içererebilirler. Farklı kullanım alanlarına yönelik çeşitli tipte projektörle üretilmektedir. Evde sinema keyfi, ofiste eğitim, konferans ve seminer salonlarında sunum için kullanılabilen bu cihazların ansi lümen, parlaklık, kontrast ve lamba ömrü dikkat edilmesi gereken önemli noktalardandır.

Projeksiyon Cihazı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Projeksiyon cihazı satın alırken bazı ayrıntılara önem vermelisiniz. Nerede ve ne amaçla kullanacağınız önemlidir..

Örneğin toplantı salonu ya da konferans mekanlarına yönelik cihazlar farklıdır, evde film izlemeliklere göre daha parlak olmalıdırlar. Evde sinema sistemi kurmak istiyorsanız kontrası ve renk kalitesi yüksek modeller film, dizi ve maç keyfine idealdir.

Ortamın aydınlık durumu, güneş alması, bağlayacağınız kaynakların kalitesi ve yansıtma yüzeyi hesaba katılmalıdır. Ayrıca ne büyüklükte çerçeve görmek istediğinizi ve atım mesafenizi belirlemelisiniz. Projektorlerin detay özelliklerinde belirtilen throw oranları size yardımcı olur. Doğru cihaz seçimine tavsiye ve fiyat teklifi almak, ideal yansıtma mesafesi hesaplama konularında profesyonel ekibimizden ücretsiz destek alabilirsiniz.

Şimdi gelelim projeksıyon cihazlarının teknik özelliklerinde belirtilen terimlerin ne anlama geldiklerine.. Aşağıdaki konuları okuyarak projeksiyonlar hakkında faydalı bilgiler alabilirsiniz.


ANSI LUMEN NEDİR ?

ANSI kelimesinin açılımı; American National Standards Institute demektir. Özel kurum adı olup, çeşitli standartları hazırlar ve yayınlar. Lumen ise; ışık kaynağının parlaklığını ölçmeye kullanılan birimdir. Kabaca, 1 lumen, 1 mum ışığı kadar parlaklık sağlayabilir. Lumen; monitörler, televizyonlar ve projektörler gibi ışık yayan tüm cihazların parlaklığını belirtir. Projeksiyon makinelerinde ansi lümen değeri ne kadar yüksek olursa o kadar canlı görüntü elde edilir. Ev kullanımında, karanlık odada 1500 - 2000 ansılumen yeterli iken, iş ofis ya da okul tarzı aydınlık ortamında 3000 - 4000 lumen cihazlarla verim alınabilmektedir. İzlenmek istenen ekran ölçüsü büyüdükçe lumen ihtiyacı artacaktır.


Çözünürlüğün (Resolution) Önemi..

Projektörlerde çözünürlük değerleri 800x600 pixel den başlayıp 4K 4096x2160 a kadar yükselir. Piksel sayısı arttıkça yansıyan görüntü netleşir ve seyir keyfiartar. Ayrıca, projektöre bağladığınız kaynakların çıkış çözünürlüğü ile projeksionun desteklediği çözünürlük birbirine ne kadar yakın olursa o derece sorunsuz gösterimler yapılır. Örnek vermek gerekirse; XGA 1024x768 olan Projektörümüze 1366x768 çıkışı olan bilgisayarımızı bağlarsak, yansıyan ekranda bilgisayarımızdaki tüm datayı geniş ekran olarak birebir göremeyiz. Görüntü 4:3 formatına bürünüp daralacaktır. Ancak projeksion çözünürlüğü 1280x800 ya da bunun üzeri 16:9, 16:10 formatlarında olsaydı bilgisayarda ne görüyorsak perdede de aynısını izleyecektik. Bu sebeple projeksiyon cihazı satın alırken bütçeniz yetiyorsa çözünürlük değerleri yüksek olanları tercih etmenizi önermekteyiz. Bazı çözünürlük ifadeleri: HD (1280x720p 16:9 - 1280x800 16:10), Full HD (1920x1080p 16:9 - 1920x1200 16:10)


Kontrast Oranı (Contrast) Neyi İfade Eder ?

Kontrast; görsel üzerindeki bir nesneyi ayırt etmemizi sağlayan renk ve parlaklık farkıdır diyebiliriz. Bu farkı belirgin kılan şey kontras oranının fazlalığıdır. Yüksek contrastlı projektör seyrederken özellikle karanlık sahnelerdeki objeleri çok daha net ve ayrıntılı görebiliriz. Bu sebeple ev sinemasında tercih edilen projektorlerin kontras oranının yüksek olması faydalıdır. Çünkü çoğu film ya da oyunda karanlık alanlar karşımıza mutlaka çıkacaktır. Native ve Dinamik kontras gibi kavramlar maalesef tüketicileri yanıltmaktadır. Üreticilerin contrast ölçme teknikleri de farklı olabilmektedir. Açık renkten en koyu renge geçis yaparken tüm ara gri tonları verebilen, renk derinliği fazla olup detayları görmemizi sağlayan projektörleri tercih etmeliyiz. Kağıt üzerinde yazılanlardan ziyade demo görmek bu anlamda faydalı olacaktır.


3LCD, DLP, SXRD Teknolojileri Hakkında

Projektör üreticileri görüntüleme teknolojisi olarak farklı yapılar kullanabiliyor. Aralarında avantaj ve dez avantajlar olan bu teknolojilerden LCD ve DLP sistemler oldukça yaygınlaşmıştır. LCD (Liquid Crystal Display) ürünlerde, görüntüyü üreten sistem; sabit ve küçük lcd paneller ve prizmadan oluşur. Yapısalolarak; düşme, sarsıntı ve taşıma gibi durumlara dayanıklıdır. Renklerin doğallığı ve tüm renk çıkışlarında eşit parlaklık yakanlanması önemli artılardandır.


DLP (Digital Light Processing) sistemlerde; hareketli renk çarkı ve DMD chip bulunur. LCD ye nazaran bambaşka yapıda olup minik cihazların üretilmesinin önünü açmıştır. Kalitesine göre degişmekle birlikte genelde fiyatları biraz daha uygundur. Beyaz renk çıkışları oldukça parlak olabilse de tüm renkler ele alındığında LCD projektörlere nazaran görüntüdeki canlılık daha düşük olabilir. Hareketli görüntülerde bazı dmd çiplerin zaafiyet yaşadığı görülmektedir. Her ne kadar sinema modelleri olsa da ofis sunumlarına daha yatkın cihazlardır. LCD ve SXRD ürünler yapısal olarak çok benzerlik içerir. SXRD projektörlerin ev sineması pazarına damgasını vuran profesyonel aletlerde kullanılıyor olduğunu belirtelim..


Işık Kaynağı Türü (Lamba, Led, Lazer)

Tüm projeksiyon cihazlarında görüntü oluşmasını sağlayan 1 ya da 2 adet ışık kaynağı bulunur. Eskiden sadece civalı lamba ile bu sağlanmaktaydı. Gelişen teknolojiyle led ve lazer ışık kaynakları üreticiler tarafından kullanılmaya başladı. Lambaya göre daha uzun ömürlü olan led - lazer ışık sistemleri civa içermez, daha sağlıklı ve dayanıklıdır. Saatler boyunca sorunsuz çalışma ve çeşitli açılarda kurulum imkanı verirler. 20 bin, 30 bin saat hizmet verebilen bu yenilik sayesinde lamba değişim ve bakım maliyetleri önemli oranda azalıyor.


Zoom ve Focus Ayarları

Zoom özelliği, yansıyan görüntüyü büyütüp küçültme işlevini yapar. Focus ise, görseldeki netliği ayarlamakta kullanılır. Bazı makinalarda zoom elle yapılmaz, dijitaldir, kumanda ile gerçekleşir. Focus genelde elle yapılmakta olup profesyonel tip projeksıyonlarda kumanda ile uzaktan yapılabilir.


Lens Shift (Lens Kaydırma)

Projektörden yansıtılan ekranı sağa-sola ve yukarı-aşağı hareket ettirerek kolay kurulum yapılmasını sağlayan özelliktir. Genelde gelişmiş ev sinema ve profesyonel modellerde bulunur. Bazı aletlerde elle yapılırken bazılarında uzaktan kumanda ile yürütülebilir.


Keystone, Köşe Düzeltme

Projeksiyon cihazı kurulumu yaparken yansıtılan görseli perdede ya da duvar üzerinde düzgün hizalamak gerekir. Bu işlevi yapan yardımcı fonksiyonlara cihazımızın ayarlar menüsünde keystone başlığından ulaşabiliriz. Hemen hemen her cihazda dikey keystone vardır. Bazı gelişmiş modellerde ise hem dikey hem de yatay keystone düzeltme özellikleri mevcuttur. Daha ileri seviye makinelerde köşe ayarı adı verilen ve görüntünün her köşesini ayrı ayrı seçip düzeltme imkanı veren faydalı fonksiyonlar yer alır. Bu özelliklerin çok fazla kullanılması netliği bozabilir. O yüzden ilk kurulum esnasında projektör merceğinin perdenin tam ortasına bakması sağlanacak şekilde montaj yapılmalıdır.


Görsel Boyutu

Her projektör makinesinin yansıtabildiği minimum ve maksimum görsel boyutları değişebilir. Bazı aletler, diagonal olarak 60 inch - 300 inch arası ölçülerde yansıtma yapabilirken konferans salonlarında ve sinemalarda dev ekran oluşturmak için kullanılan makineler 500 - 600 inch e kadar ulaşabilirler. Elde edilecek görüntü büyüklüğü ile yansıma mesafesinin yakından ilişkisi var. Projeksiyon cihazı perdeden uzaklaştıkça ekran büyür, yaklaştıkça küçülecektir.


Atım Mesafesi (Throw Ratio Oranları)

Teknik özelliklerde okuduğunuz Throw oranları, projektörün konumlandırılması gereken mesafeyi hesaplamanızı sağlar. Kısa atımlı cihazlarda tek throw oranı varken, normal mesafeli olanlarda iki farklı oran görürüz. Örneğin: 1,40 - 1,96 gibi.. Küçük oran ile izlemek istediğimiz ekran genişliğini çarparsak en kısa yansıtma mesafesini elde etmiş oluyoruz. Büyük oran ile çarpım sonucu ise en uzak mesafeyi işaret edecektir. Bu hesaplamaları yapmanızı sağlayan üreticilerin çeşitli araçları bulunmaktadır. Kurulum esnasında çok lazım olacak bu detayları uzman ekibimizden öğrenebilirsiniz.


Bağlantılar (Giriş & Çıkışlar)

Projeksiyon aletleri aynı monitörler gibidir. Görüntü kaynaklarından gelen dataları gösterirler. Bilgisayar, vcd, dvd, bluray playerlar, uydu receiverlar, av anfiler, oyun konsolları başlıca kaynaklardır. Kablosuz bağlantının yaygınlaşması sonucu telefon, tablet gibi mobil aygıtlarda devreye girmiştir. Projektörler üzerindeki dijital girişler HDMI, DVI ve Display port olabilir. 15 pin genelde mavi renkli olan girişe ise VGA computer input denmektedir. Bunlar en önemli bağlantı inputlarıdır.


Bazı modellerde network (lan), USB ve ses giriş çıkışları da yer alabilir. Bağlanabilirlik kabiliyeti zengin olan ürünlere çok sayıda kaynak entegre edip kablo sök-tak yapmadan çalıştırabilirsiniz. Günümüzde en popüler olan kablolu bağlantı şekli HDMI kablo ile yapılandır. HDMI sayesinde birçok aleti projeksiyonunuza kolayca bağlayıp seyredebilirsiniz. Örneğin: Evde uydu alıcısı ya da apple tv üzerinden projecsiyon yapmak gibi..


Speaker (Hoparlör)

Çoğu cihaza 1watt gücünde bile olsa ses çıkışı sağlayan hoparlör entegre edilmiştir. Bu sayede HDMI kablo aracılığı ile gelen sesi projektörün speaker'ın dan dinleyebilirsiniz. Büyük alanlarda sunum amaçlı ya da ev sinemasına yönelik üretilen aletlerde daha çok ses veren stereo hoparlörlerde yer alabilmektedir.


Gürültü Seviyesi (Fan Sesi)

Projektörlerin içinde yer alan ışık kaynakları maalesef ciddi oranda ısı açığa çıkartır. Donanımın soğutulabilmesinde aynı bilgisayarlardaki gibi fan aletleri kullanılır. Sürekli çalışmak zorunda olan fan sistemi ister istemez gürültü çıkarır. Kasası geniş ve büyük olan makinalarda fan gürültüsü daha az duyulurken küçük ve orta seviye ürünlerde biraz rahatsız edici olabilmektedir. dB (desibel) cinsinden teknik speclerde görebilirsiniz. Özellikle film izlerken sessiz sahnelerde fan sesi kendini belli eder. Eğer sinema tutkunuysanız buna dikkat etmenizi tavsiye ederiz.


Projeksiyon Cihazı Kullanım Metodları

Projektörünüzü masa & sehpa gibi bir yükselti üzerine koyup kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz, askı aparatı yardımı ile tavana ya da duvara da asabilirsiniz. Unutmayın tavana montaj yaptığınızda cihaz ters görüntü verecektir. Ayarlar menüsünden yansıtma tipini değiştirmeniz gerekir. Genelde "ön-tavan" seçilmesi yeterlidir. Bazı uygulamalarda, projektör aleti perdenin arkasına konumlandırılır ve yine önden izleme yapılır. Buna ters projeksıyon yapmak deniyor. Bu durumda yine ayarlardan yansıma tipini yazıları düzgün okuyabileceğiniz şekilde değiştirmeniz lazımdır.


Kısa Mesafeli Projektörler

Bazı durumlarda yansıtmak için mesafe çok azdır. Projektörü masanın en ön tarafında ya da tavanda bile olsa perdeye yakın şekilde kullanmak gerekebilir. Çözümü basittir, kısa atımlı cihazları düşünebilirsiniz. Arım oranı 0,50 olan alet yaklaşık 1.5mt uzaktan 300cm genişlikte görsel açabilir.


Ultra Kısa Atımlı Modeller ve İnteraktivite

Yansıtma yapacağı yüzeyin üzerine, mesela duvara montajlanan ve çok yakından büyük ekran görüntü oluşturabilen modellere ultra short throw projektor deniliyor. Seçkin markaların bu tarz ürünlerinde kalemle ya da parmakla dokunulup interaktif kullanıma izin veren makineler de bulunmaktadır.
Peki interaktif kullanım ne işe yarar ?
Akıllı tahtaya benzer yeteneğe sahip olan bu sistemlerle yansıma yüzeyi dokunmatik hale gelir. Yazılım üzerinde istenen dosya çağrılır, üzerinde işlem yapılıp kayıt edilebilir. Daha etkili ve akılda kalıcı sunumlar gerçekleştirilebilir.


Ofis & Eğitim Sunumlarına Öneriler..

Ofislerde ve eğitim kurumlarında birçok kişinin yan yana geldiği eğitimler, toplantılar yapılmaktadır. Böyle durumlarda herkesin rahat görebileceği büyük görüntü ekranları oluşturulması önemli bir ihtiyaçtır. Projeksiyon cihazı bu ihtiyacı kolaylıkla yerine getiren alet olarak sıklıkla kullanılır. İş yerleri, okullar, kurslar gibi alanlar genelde aydınlık mekanlardır. Parlak, canlı ve net sunumlar yapabilmek adına çözünürlüğü ve parlaklığı yüksek modeller tercih edilmelidir. 3500 - 4000 lumenlik makineler 200 - 300cm lik perdelerde uygun olabilir. Eğer ortam fazla ışık alıyorsa 5000 - 5500 ansı lumen gerekebilir.


Evde Sinema Keyfine Yönelik Ürünler..

Her markanın evde kullanmaya uygun modelleri vardır. Bunların kısa atımlı olanları olduğu gibi normal lensli olanları da bulunur. Bu makinalarda en çok dikkat etmemiz gereken özellikler; netlik için yüksek çözünürlük sağlaması, renk kalitesi, karanlık sahne gösterim performansına etki eden kontrast kapasitesi ve düşük fan sesidir. Ev sinemasında aşırı parlaklık tavsiye edilmez, göz yorabilir. Ev ortamında cihaz kurulumu kolay olmayabilir. Uzman ekibimizden montaj hizmeti alabiliyorsunuz..